Kinderen brutaal behandelen komt in alle middens voor. Daarbij is fysieke mishandeling een van de meest zichtbare en dringendste om aan te pakken.
Fysiek kindermisbruik kan verwoestende gevolgen hebben voor het welzijn en de ontwikkeling van de jongere. Geweld gebruiken om een kind te corrigeren of te straffen is een vorm van mishandeling zodra het pijn of gevaar veroorzaakt. Bij de beoordeling van dit misbruik moet je rekening houden met de aard, de ernst en de context van de verwondingen.
Fysiek mishandelde kinderen zwijgen vaak uit loyaliteit of angst. Lichamelijke tekenen zijn slechts één indicator van de ernst van de situatie. Daarom is het cruciaal om de feiten te kennen en de situatie te ontzenuwen om oplossingen te vinden voor het kind en zijn familie.
Uitkijken naar signalen
Tekenen van fysieke mishandeling zijn vaak zichtbaar en kunnen gemakkelijker opgemerkt worden door de mensen rondom het kind. Maar hoe kan je ze duiden zodat er snel actie kan worden ondernomen om kwetsbare kinderen te beschermen?
De tekenen van geweld kunnen variëren, afhankelijk van de ernst en de frequentie van het misbruik en de leeftijd van het kind. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen dat een kind fysiek wordt mishandeld:
- Onverklaarbare of inconsistente verwondingen: kneuzingen, snijwonden, breuken of brandwonden die niet overeenkomen met de gegeven uitleg, of verwondingen die vaak voorkomen of terugkeren.
- Verwondingen aan het gezicht of aan lichaamsdelen die gewoonlijk zijn bedekt, zoals billen, dijen of rug.
- Laattijdig zoeken naar medische hulp voor duidelijke verwondingen, of tegenstrijdige of inconsistente verklaringen van familieleden.
- Kleding dragen die niet past bij het seizoen of de situatie om verwondingen of blauwe vlekken te verbergen.
- Angstig gedrag in de aanwezigheid van bepaalde mensen of situaties. Angst om naar huis te gaan of om alleen met iemand te zijn.
- Plotselinge veranderingen in gedrag, zoals bijzonder teruggetrokken of agressief worden, weglopen, constant gespannen of op zijn hoede zijn, zichzelf minachten, vermindering van school- of sportprestaties of concentratieverlies.
- Sociale terugtrekking of isolatie om bepaalde situaties of lichamelijk contact te vermijden.
- Moeite met normaal lopen of bewegen door onverklaarbare verwondingen.
- Ongepaste of buitenproportionele reacties wanneer het kind in contact komt met volwassenen: het schermt bijvoorbeeld zijn hoofd af wanneer een leerkracht nadert om hem te berispen, zonder dat het de bedoeling is om hem aan te raken.
Je moet wel weten dat deze tekenen niet noodzakelijkerwijs wijzen op kindermishandeling. Maar als je een of meer van deze tekenen waarneemt is het belangrijk om de mogelijkheid van misbruik serieus te nemen en je zorgen te melden bij de juiste autoriteiten om het kind te beschermen.
Waakzaam blijven is essentieel, niet alleen voor tekenen van fysieke mishandeling, maar ook voor subtielere vormen van mishandeling, aangezien een combinatie van verschillende soorten mishandeling helaas vaak voorkomt.
Vorig artikel: Reageren op signalen van kindermishandeling
Mélanie SAEREMANS
Psychologe-Psychotherapeute