Reageren op signalen van kindermishandeling
© Free images

Reageren op signalen van kindermishandeling

Als opvoeder, leerkracht of lid van de hulpdiensten moet je onmiddellijk en gepast reageren als je getuige bent van kindermishandeling. Wat je moet doen als je tekenen van kindermishandeling ziet?

Juist reageren om te beschermen

  • Als je vermoedt dat een kind mishandeld wordt, blijf dan kalm en observeer zorgvuldig de verschillende fysieke, psychologische en gedragssignalen.
  • Praat, indien mogelijk en gepast, rechtstreeks met het kind om te vragen wat er is gebeurd en of het hulp nodig heeft. Zorg voor een veilige en geruststellende omgeving waarin het kind zich vrij kan uiten.
  • Bied je steun aan en luister, verzeker hen dat ze niet alleen zijn en dat ze het verdienen om veilig en beschermd te zijn. Moedig hen aan om over hun gevoelens te praten en hun behoeften te uiten.
  • Als je denkt dat er gevaar dreigt voor het kind, grijp dan in om het zoveel mogelijk te beschermen. Dit kan betekenen dat je het kind uit de misbruiksituatie haalt of contact opneemt met de politie of hulpdiensten.
  • Als je misbruik vermoedt ben je verplicht om dit aan de bevoegde autoriteiten te melden. In België is de jeugdbescherming verantwoordelijk voor het ontvangen en behandelen van meldingen van kindermisbruik.
    Neem contact op met de jeugdbeschermingsdienst in je regio (1) om je zorgen te melden. Deze dienst heeft meestal een noodlijn waar je 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht kan.
  • Wanneer je je meldt is het belangrijk om zoveel mogelijk gedetailleerde informatie te geven over de tekenen van misbruik die je hebt waargenomen, en over het kind en diens gezinssituatie.

De opvang

Na ontvangst van de melding beoordeelt de jeugdbescherming de situatie om te bepalen of er beschermende maatregelen nodig zijn voor de veiligheid en het welzijn van het kind. Afhankelijk van de resultaten van deze beoordeling kan de jeugdbescherming verschillende maatregelen nemen: een onderzoek openen, ondersteuning bieden aan de ouders of het gezin, het kind in een pleeggezin plaatsen of medische en psychologische zorg bieden. De situatie van het kind wordt vervolgens regelmatig gecontroleerd om de veiligheid en welzijn op de lange termijn te garanderen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat iedereen die redelijke gronden heeft om te vermoeden dat kinderen gevaar lopen of misbruikt worden zijn of haar bezorgdheid aan de bevoegde autoriteiten moet melden. Nalaten te reageren kan worden beschouwd als “schuldig verzuim om een persoon in gevaar bij te staan”. Dit is strafbaar. Meldingen van kindermisbruik worden vertrouwelijk behandeld, mensen die dergelijke meldingen te goeder trouw doen worden door de wet beschermd tegen lasterprocedures.

Als getuige van vermoedelijk misbruik moet je ook psychologische hulp voor jezelf zoeken. Praat met een psycholoog of een organisatie voor hulp bij het beheersen van je eigen emoties en reacties op de situatie.

Reageren op tekenen van kindermishandeling vereist snel, gevoelig en gepast handelen. Het melden van vermoedens van misbruik en het bieden van ondersteuning spelen een cruciale rol bij het beschermen van de meest kwetsbare kinderen.

(1) https://www.jeugdhulp.be/aanbod/jeugdbescherming

Volgend artikel: Signalen van fysieke kindermishandeling


Mélanie SAEREMANS

Psychologe-Psychotherapeute

Lees ook: https://www.ikmeldhet.nl/seksueel-misbruik-herkennen/