Autonome rookmelders in elke woning
© Steve Closset

Autonome rookmelders in elke woning

Rookmelders redden elk jaar mensenlevens doordat ze de bewoners tijdig waarschuwen in geval van brand en zo evacuatie mogelijk maken voor het te laat is. Ze zijn dus onmisbaar in elke woning, al moet je wel de juiste kiezen en ze op de correcte manier installeren en onderhouden.

Rook is dodelijk! Wees er op tijd bij – na 3 minuten kan vluchten al onmogelijk geworden zijn.

Reglementering
Hoewel de reglementering verschilt per gewest moeten er in de meeste gevallen rookmelders aanwezig zijn in een woning. Ze moeten geplaatst worden volgens de wettelijke richtlijnen en bij voorkeur op vluchtroutes, zoals een gang of hal.
De eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor de plaatsing van de rookmelders, maar de bewoner (de huurder of de eigenaar zelf) moet de batterijen vervangen en voor het onderhoud instaan.
Rookmelders moeten in ieder geval voldoen aan de EN 14604-norm en moeten een CE-label hebben, maar je kiest daarenboven best voor gecertificeerde BOSEC-producten.

Werking van de optische rookmelder
Een optische rookmelder bestaat uit een lichtbron en een fotodiode. Wanneer er kleine rookdeeltjes in de ruimte hangen weerkaatsen die het licht op de fotodiode waardoor het alarm afgaat.
Ionische rookmelders die volgens een ander principe werken mogen niet meer verkocht worden.

Hoeveel rookmelders heb je nodig en hoe moet je ze installeren?
Rookmelders reageren op de aanwezigheid van rook, nog voor mensen er iets van merken. Het alarm gaat af zodat een tijdige evacuatie in aanvaardbare omstandigheden mogelijk is. Daarom moet je de rookmelders op plaatsen hangen waar de rook zich in eerste instantie concentreert (het plafond).

Rookmelders bevestig je bij voorkeur op evacuatieroutes: in de inkomhal, in de gang die naar de slaapkamers leidt en in de trappenhal. Ook de leefruimte is een ideale plaats. Hang geen rookmelder in de keuken (dampen), in de verwarmingskelder (gas), de garage (uitlaatgassen), de badkamer (dampen) of een kamer waar een houtkachel staat (rook): het voortdurende valse alarm zou hen snel overbodig maken!
Bevestig ze steeds aan het plafond, bij voorkeur in het midden en zeker op 30 cm van de muren.

Sommige modellen kunnen op elkaar worden aangesloten en zo een mininetwerk vormen. Eén rookmelder die afgaat activeert dan ook het alarmsignaal van de andere rookmelders. Dit is vooral handig in grote woningen of in woningen met meerdere verdiepingen.

De batterijen: maak de juiste keuze!
De meeste rookmelders werken op batterijen die je regelmatig moet vervangen. Alkalinebatterijen gaan gemiddeld een à twee jaar mee, lithiumbatterijen gemiddeld vijf à tien jaar.
Er zijn ook rookmelders verkrijgbaar waarvan de batterijen niet kunnen worden vervangen en die minimaal tien jaar meegaan. Als je voor zo’n type kiest, kijk dan naar de levensduur van de batterij. Die wordt normaal gezien aangegeven op het apparaat.

Voorzorgsmaatregelen 
- Controleer regelmatig de werking van het apparaat met behulp van de testknop. Je moet het maandelijks afstoffen, bijvoorbeeld met een stofzuiger.
- Ga de levensduur van de batterijen na op de gebruiksaanwijzing en vervang ze tijdig. Haal de batterijen er vooral niet uit (tenzij om ze te vervangen) en schakel de rookmelder ze niet uit.
- Na tien jaar dien je een melder altijd integraal te vervangen. Dat is om de betrouwbaarheid van de sensor te kunnen garanderen. Daarom worden ook alle rookmelders met lithiumbatterij met een levensduur van 10 jaar uitgerust met een geïntegreerde batterij die je niet kan vervangen. Het beetje geld dat je uitgeeft om rookmelders te installeren en te onderhouden is een extra levensverzekering.

Bouw je of renoveer je een woning? Overweeg dan zeker de installatie van een automatisch branddetectiesysteem. Gespecialiseerde BOSEC-installateurs kunnen je hierbij helpen. Zij adviseren je over de beste combinatie van de types in functie van je woning en garanderen je een efficiënte installatie.

Hang extra rookmelders om tijdig gewekt te worden en levens te redden!

Lees ook:
Een brandblusser gebruiken voor een beginnende brand in huis
Gebouw vol rook: evacueren of zich opsluiten?


Jean-Paul CHARLIER, brandweercommandant o.r.
Jeanine DRIESSENS, documentalist, vzw ANPI

Voor meer informatie:
https://www.anpi.be/nl/brandpreventie-de-rookmelders 
Lijst van gecertificeerde BOSEC-woningbrandmelders en installateurs
https://speelnietmetvuur.be/nl/rookmelders/