Taxi's: tarieven zijn strikt gereguleerd
© Secunews

Taxi's: tarieven zijn strikt gereguleerd

De uitbating van een taxidienst wordt duidelijk geregeld door de wetgeving om misbruik te voorkomen, in het bijzonder buitensporige tarieven die aan het einde van een rit worden aangerekend. Hoe worden tarieven gegarandeerd? Wat is de werkelijke kostprijs van een rit?

Welke prijs mag worden gevraagd? 
De uiteindelijk te betalen prijs hangt af van verschillende concrete parameters: het aantal afgelegde kilometers, de wachttijd (om bijvoorbeeld rekening te houden met rode lichten), een vaste prijs voor het ophalen van passagiers en een toeslag voor nachtritten.
Afhankelijk van de regio kan een borg worden gevraagd voor langere afstanden (bijvoorbeeld in Vlaanderen kan een borg worden gevraagd voor een reis van meer dan 50 km of meer dan €100).
Deze tarieven en toeslagen worden altijd vastgesteld onder toezicht van de bevoegde overheidsinstantie. In het Brussels Gewest omvatten deze tarieven en toeslagen systematisch de btw, de dienst en de fooi. Ze worden ook permanent opgehangen in elk voertuig.
Wanneer een traject niet gereserveerd is, wordt het te betalen tarief onmiddellijk berekend door een taximeter die in het voertuig is geplaatst. Dit apparaat moet voldoen aan de metrologische voorschriften en automatisch de verschillende onderdelen van de ritprijs opnemen. Het aangerekende tarief mag nooit hoger zijn dan wat de taximeter aangeeft.
Wanneer een reis wordt geboekt is de applicatie die de ritten levert (UBER of HEETCH) het meetinstrument . De prijs wordt vaak bepaald aan het begin van de boeking. 

De verplichting om een vervoersbewijs te geven 
De chauffeur is verplicht om de klant na afloop van de rit het afgedrukte ticket te geven (geen handgeschreven ticket). Daarop staat het taxinummer, de ritprijs en een hele reeks nuttige informatie in het geval van een klacht of verloren voorwerpen.
Voor gereserveerde ritten is de taxichauffeur ook verplicht om een digitaal ticket te overhandigen dat wordt aangemaakt door de reserveringsapplicatie van de taxi. 

In geval van een geschil... 
Om klanten in staat te stellen het te betalen tarief te zien moet de taximeter tekens hebben die van binnenuit goed zichtbaar zijn. De wijzerplaat moet dus verlicht worden zodra de aanduidingen niet meer leesbaar zijn bij daglicht.
In het geval van een geschil tussen de chauffeur en de klant kan deze laatste de chauffeur vragen om hem naar het dichtstbijzijnde politiebureau te brengen waar zijn klacht zal worden onderzocht. 

Maar hoeveel kost een taxi? 
De werkelijke kosten van een rit:
- De basisprijs voor een standplaatstaxi’s (klassieke taxi), zonder reservering, wordt berekend op basis van het ophaaltarief, de prijs per kilometer, de prijs per begonnen minuut, met een nachttoeslag (tussen 22u en 6u). Er is ook een minimumtarief per rit (bijv. in Brussel is het minimumtarief €8).
- In Brussel wordt het minimumtarief, met reservering, voor standplaatstaxi's (klassieke taxi's) en straattaxi's zoals Uber op dezelfde basis berekend, maar kan het worden verhoogd met maximaal 200%, of zelfs 500% als het om een luxe straattaxi gaat.
- De prijzen voor Ceremoniële taxi's worden berekend op basis van een huurcontract voor minimaal 3 opeenvolgende uren voor € 90. Voor elk extra begonnen uur wordt € 30 gerekend.
- Voor gedeelde taxiritten is een vaste bijdrage van de klant vastgesteld op € 6,00 per passagier en per rit. Op dit moment is Collecto de enige erkende dienst.

Kortom, de tarieven hangen af van de regio, de gemeente, de voertuigcategorie, het boekingsplatform, enz.

Roland POTOMS
Eerste hoofdinspecteur van politie o.r.
Opleider wegverkeer

De reeks artikels:
Taxi's: hoe erkende voertuigen herkennen
Taxi: Rechten en plichten van chauffeur en klant
Taxi's: strikt gereglementeerde tarieven

De regionale wetgeving
Vlaanderen: https://www.gtl-taxi.be/3_28_3415_0_0_NL_Vlaanderen
Brussels Hoofdstedelijk Gewest: https://www.gtl-taxi.be/3_28_549_1317_0_NL_Nieuwe_taxireglementering_2022_ 
Wallonië: https://www.gtl-taxi.be/3_28_901_0_0_NL_Walloni%C3%AB