Een noodhulp-, veiligheids- of onthaalmedewerker kan iemand geleidelijk kalmeren door te focussen op diens grieven en de dialoog gaande te houden, zonder daarom in te gaan op zijn eisen.
...
Hoewel het laatste rapport van Child Focus niet beschouwd kan worden als misdaadstatistiek, maar eerder als een evaluatie van haar activiteiten, is de toename van haar interventies, in het bijzonder op het vlak van seksuele uitbuiting, een reden tot ...
Een inbraak veroorzaakt bijna altijd een emotionele schok. Het kan zelfs een psychologisch trauma teweegbrengen als de slachtoffers de inbrekers hebben gezien of als er geweld werd gebruikt. Waarom is een inbraak meemaken emotioneel zo zwaar?
...
Veel automobilisten gebruiken een fietsendrager voor een korte trip of op een lange reis. Dit toebehoor moet zorgvuldig worden gekozen: het moet zowel aan de wettelijke als aan veiligheidscriteria voldoen!
...
Net zoals een roofdier in de natuur gaan daders alleen te werk en observeren zij hun prooi om diens kwetsbaarheid in te schatten. Hoe kun je vermijden dat je slachtoffer wordt? Wat zijn de kenmerken van iemand die wordt aangevallen?
...
Hoe een vergunningsplichtig vuurwapen verkopen of wegschenken? Wat zegt de wet omtrent de bezitsoverdracht van een vuurwapen onder particulieren, aan een wapenhandelaar of bij een erfenis.
Algemene regels
Een vuurwapen verwerven, verkopen of weggeven zonder de wettelijke voorwaarden te eerbiedigen stelt zowel de overdrager als de verkrijger bloot aan rechtsvervolging.
De verkrijger moet meerderjarig zijn (18 jaar) en een identiteitskaart of paspoort aan de overdrager voorleggen, alsook de documenten die de overdracht wettigen. De verkoop of het te koop aanbieden van wapens aan particulieren via correspondentie of het internet is bij wet verboden. Een dergelijk zoekertje plaatsen op het web of sociale media is strafbaar. De verkoop van wapens die projectielen kunnen schieten is verboden op openbare markten of plaatsen zonder vaste vestiging. Dit geldt ook voor bepaalde onderdelen die aan de wettelijke proef van de Proefbank onderworpen zijn (karkas, loop, trommel, sluitstuk, slede, grendel en bascule).
Verkoop van een vuurwapen onder particulieren
De verwerver dient zich eerst te vergewissen dat het vuurwapen door de verkoper legaal in bezit is. Indien het gaat om een vergunningsplichtig vuurwapen dient de kandidaat-verwerver eerst een bezitsvergunning voor dit wapens te bekomen bij de gouverneur van zijn provincie. De motieven die het aanschaffen van een vergunningsplichtig vuurwapen toelaten staan vermeld in artikel 11§3 van de wapenwet.
Wanneer de aanvraag aanvaard is ontvangt de verzoeker de luiken A en B van de wapenvergunning model 4, die hij vervolledigt met de gegevens van de verkoper. De verwerver behoudt het luik A en stuurt het luik B binnen de maand van de transactie aan de gouverneur die de vergunning heeft afgeleverd. De verkoper beschikt over 8 dagen om zijn oud luik A terug te sturen aan de overheid die het heeft afgeleverd. In de praktijk gebeuren deze verrichtingen met behulp van de “wapenverantwoordelijke” van de politiezone. Indien de verkoop niet binnen de 3 maanden plaatsvindt vervalt de vergunning en moet dan binnen de 8 dagen aan de gouverneur worden teruggestuurd.
Jacht en sportschieten
De geweren die voor de jacht zijn toegelaten en sommige vuurwapens die speciaal voor het sportschieten zijn ontworpen (opgelet: zie de beperkte lijst bij het ministerieel besluit van 15 maart 2007) kunnen zonder voorafgaande toestemming van de provinciegouverneur verworven worden door houders van een geldig jachtverlof of een sportschutterslicentie.
Het formulier model 9 kan gedownload worden van de website van de provincie en opgemaakt in 3 exemplaren. De verwerver meldt zijn aankoop aan de gouverneur van zijn verblijfplaats en stuurt hem een exemplaar van het model 9 binnen de 8 dagen na de transactie. De verkoper bewaart een kopie van het model 9. De gouverneur stuurt vervolgens een exemplaar vervolledigd met het inschrijvingsnummer in het Centraal Wapenregister naar de lokale politie van de verblijfplaats van de verwerver. De politie overhandigt dan het exemplaar aan de verwerver. De verkoper stuurt vervolgens zijn oud model 9 binnen de 8 dagen aan de overheid die het heeft uitgereikt.
Een vuurwapen aan een wapenhandelaar verkopen
De aankoop van vergunningsplichtige vuurwapens door een wapenhandelaar of erkende tussenpersoon die hun wapenbezit in registers moeten bijhouden is niet onderworpen aan een voorafgaande toestemming van de gouverneur. De verkoper stuurt binnen de 8 dagen na de transactie zijn model 4 of 9 aan de gouverneur en licht hem in over de identiteit van de koper. De verkoop aan verzamelaars of musea verloopt gelijkaardig, maar met het opmaken van een model 4 of 9. De erkende verwerver schrijft de wapens in zijn registers en stuurt het model 4 of 9 aan de gouverneur van zijn provincie.
Een geërfd vuurwapen verkopen
Een vergunningsplichtig vuurwapens dat legaal in het bezit was van een overledene kan geërfd worden. De erfgenaam wordt de facto eigenaar van het wapen. Hij beschikt over 3 maanden om er aangifte van te doen bij de politie en te beslissen welke bestemming eraan te geven. Men kan het verkopen of weggeven aan iemand die aan de wettelijke voorwaarden voldoet om het te verwerven. Men kan ook bij de provinciegouverneur een aanvraag indienen om het wapen te behouden, met of zonder munitie (retributie verschuldigd) of er afstand van doen aan de politie. Het is ook mogelijk om het wapen te laten neutraliseren door de Proefbank om het vrij te mogen bezitten. Indien de gouverneur een bezitsvergunning aflevert mag het wapen eventueel op een later datum, na de 3 maanden, verkocht worden. Om te vermijden dat het wapen illegaal bezit zou worden na de limiet van 3 maanden kan het bij een wapenhandelaar in bewaring worden gegeven tot de wettelijke voorwaarden in orde gebracht zijn.
Verkoop aan iemand zonder verblijfplaats in België
Indien de verwerver van een vergunningsplichtig vuurwapen geen vaste verblijfplaats heeft in België dient hij zich eerst in regel te stellen met de wapenwetgeving in zijn land. De verkoper moet eerst een licentie voor overbrenging of export van het wapen aanvragen bij de betrokken overheidsdienst van zijn Gewest. Hij krijgt dan een “blauwe kaart” die het bewijs levert van het legaal bezit in België die het wapen moet vergezellen. De koper moet zich ook schikken naar de douaneformaliteiten die in de betrokken landen van toepassing zijn. Transacties binnen BENELUX zijn vereenvoudigd. Na de transactie dient de verkoper zonder verwijl zijn bezitsvergunning (model 4 of 9) aan de gouverneur terug te sturen et hem de identiteit van de koper mede te delen. Indien de koper geen vaste verblijfplaats in België heeft wordt een kopie van het model 9 aan het Centraal Wapenregister gestuurd en de verkoper behoudt eveneens een kopie.
Vuurwapens die tot de andere categorieën behoren
De verkoop van vuurwapens die ingedeeld zijn bij de categorie “vrij verkrijgbaar” is vrij, met uitzondering van het verbod op de verkoop aan minderjarigen (18 jaar). De bezitter van vuurwapens die door de proefbank werden geneutraliseerd dient dit aan de gouverneur aan te geven met een formulier model 9ter. De verwerver ervan moet het bezit op dezelfde wijze aangeven. Voorafgaand aan elke transactie moeten de verkoper en de verwerver van een vuurwapen dat werd geneutraliseerd vóór 8 april 2016 zich ervan vergewissen dat de neutralisering volgens de Europese normen werd uitgevoerd. De verkoop of het wegschenken van verboden wapens is uiteraard niet toegelaten.
Aanbevelingen
Denk eraan dat de koper het verworven vuurwapen buiten het zicht moet vervoeren in een gesloten etui of koffer, ongeladen, tijdelijk onbruikbaar gemaakt en niet samen met munitie. Een betrouwbare koper vinden is niet altijd evident, daarom wordt aangeraden om beroep te doen op een wapenhandelaar of zich in te lichten bij een schietclub