Een noodhulp-, veiligheids- of onthaalmedewerker kan iemand geleidelijk kalmeren door te focussen op diens grieven en de dialoog gaande te houden, zonder daarom in te gaan op zijn eisen.
...
Hoewel het laatste rapport van Child Focus niet beschouwd kan worden als misdaadstatistiek, maar eerder als een evaluatie van haar activiteiten, is de toename van haar interventies, in het bijzonder op het vlak van seksuele uitbuiting, een reden tot ...
Een inbraak veroorzaakt bijna altijd een emotionele schok. Het kan zelfs een psychologisch trauma teweegbrengen als de slachtoffers de inbrekers hebben gezien of als er geweld werd gebruikt. Waarom is een inbraak meemaken emotioneel zo zwaar?
...
Veel automobilisten gebruiken een fietsendrager voor een korte trip of op een lange reis. Dit toebehoor moet zorgvuldig worden gekozen: het moet zowel aan de wettelijke als aan veiligheidscriteria voldoen!
...
Net zoals een roofdier in de natuur gaan daders alleen te werk en observeren zij hun prooi om diens kwetsbaarheid in te schatten. Hoe kun je vermijden dat je slachtoffer wordt? Wat zijn de kenmerken van iemand die wordt aangevallen?
...
De daders gijzelen hierbij één of meerdere personen om een leidinggevende werkgever te dwingen geld of waardevolle bezittingen af te geven. Welke preventieve maatregelen kan je nemen?
Het vorige artikel omschreef het fenomeen, de evolutie ervan in België en de modus operandi. Daar waar vroeger vooral zaakvoerders of werknemers van bankkantoren of postkantoren het doelwit waren stelt men nu vast dat ook eigenaars van speelhallen, juweliers, tankstations en horecazaken het slachtoffer kunnen zijn.
Welke voorzorgsmaatregelen?
De laatste jaren is het risico om slachtoffer te worden van een Tiger kidnapping sterk gedaald. Niettemin dienen potentiële doelwitten zich bewust te zijn van hun omgeving en, afhankelijk van de omstandigheden, steeds waakzaam te zijn. Niet enkel thuis maar ook op weg naar het werk. Zonder te willen vervallen in paranoia volgen hieronder enkele tips die men ter harte kan nemen. Deze tips hebben betrekking op het hoofddoelwit (degene die toegang kan verschaffen tot de buit) en op de andere mensen die gegijzeld of bedreigd kunnen worden.
Voorkomen dat de daders je huis betreden
Zorg voor een goede routine: sluit steeds je voordeur en andere, secundaire toegangsdeuren. Doe je ramen op slot, zelfs als je maar even weggaat.
Spreek met de buren af om sociale controle uit te oefenen. Aarzel niet om de politie in te lichten wanneer je een verdacht persoon, voertuig of gedragingen opmerkt.
Installeer een kijkgat en een camerasysteem bij de voordeur. Op deze manier kun je elk persoon visueel gadeslaan, ongeacht de reden van hun bezoek.
Neem contact met de lokale politie of de inbraakpreventieadviseur van de gemeente. Zij kunnen tips geven voor de beveiliging van je woning en garage. Ze kunnen functionele mechanische of elektronische apparatuur aanraden. Dit hoeft niet steeds duur te zijn qua aankoop.
Vergeet ook de buitenkant van je woning niet: houd toegangswegen vrij, vergrendel poorten en zorg voor een goede verlichting van de oprit.
Het risico op carjacking voorkomen
Doe de deuren van je voertuig op slot wanneer je vertrekt en draag de veiligheidsgordel.
Blijf waakzaam tijdens het reizen. Varieer routes en tijdstippen van vertrek en kijk regelmatig in de achteruitkijkspiegel.
Wanneer het verkeer vertraagt of stilstaat, houd dan voldoende afstand tot je voorligger. Op deze manier kun je makkelijk uitwijken. Blijf waakzaam wanneer iemand je probeert aan te spreken, open nooit je portier en spreek mensen enkel aan door een half gezakt raam.
Laat de motor van je voertuig draaien wanneer je stilstaat, vooral wanneer de omstandigheden verdacht lijken.
Geef steeds de voorkeur aan goed verlichte parkeerplaatsen en parkeerterreinen.
Controleer je omgeving wanneer je thuiskomt. Zeker wanneer het donker is. Heb je een vermoeden dat er iets niet pluis is, vervolg dan je weg en verwittig meteen de politie.