Je mobiele apparaten en persoonlijke gegevens beschermen
© Pexels photos

Je mobiele apparaten en persoonlijke gegevens beschermen

Onze mobiele apparaten bevatten ongelooflijk veel persoonlijke en professionele informatie. Een optimale beveiliging van deze apparaten is daarom essentieel om ons te beschermen tegen cybercriminelen en gegevensverlies.

Alleen veilige applicaties downloaden

Kies voor officiële appstore: Gebruik alleen applicaties van betrouwbare bronnen zoals Google Play of de App Store. Deze platforms controleren de applicaties die ze aanbieden streng om het risico op malware te minimaliseren.

Controleer de toelatingen op de applicaties: beperk de toegang die je verleent aan je applicaties tot het strikt noodzakelijke. Een rekenmachine hoeft bijvoorbeeld geen toegang te hebben tot je contacten of je locatie.

Schakel onnodige functies uit: Wi-Fi, Bluetooth, NFC en geolocatie moeten alleen worden geactiveerd als je ze nodig hebt. Als je deze functies actief laat, kunnen kwaadwillende derden gemakkelijker toegang krijgen tot je gegevens.

Ruim regelmatig op: verwijder applicaties die je niet meer gebruikt en onderzoek de gegevens die ze verzamelen om verdachte activiteiten te identificeren.

Apparaten updaten en antivirussoftware installeren

Activeer automatische updates: regelmatige updates van je besturingssysteem en applicaties corrigeren beveiligingslekken. Een up-to-date apparaat is beter beschermd tegen nieuwe bedreigingen.

Start je apparaat dagelijks opnieuw op: veel updates worden toegepast bij het opnieuw opstarten, zodat je apparaat up-to-date en veilig blijft.

Installeer een antivirus: een goede antivirus is een extra vangnet dat beschermt tegen malware en andere bedreigingen.

Toegang tot uw apparaten beveiligen

Kies een sterke Pincode of wachtwoord: Een willekeurige en complexe Pincode is essentieel om je Simkaart en toestel te beschermen. Vermijd makkelijke codes zoals "1234" of je geboortedatum. Het is beter om een wachtwoord of, nog beter, een vingerafdruk of gezichtsherkenning te gebruiken om je smartphone te ontgrendelen.

Automatische vergrendeling activeren: Stel je apparaat zo in dat het automatisch wordt vergrendeld na een periode van inactiviteit (maximaal 1 minuut).

Controle houden over uw apparaten

Laat je apparaten nooit onbeheerd achter: of je nu in een openbare ruimte bent of op je werk, houd je apparaten altijd bij je.

Bescherm je gevoelige gesprekken: bespreek vertrouwelijke informatie alleen in een veilige omgeving.

Bescherm je wachtwoorden en toegangscodes: deel je beveiligingsgegevens nooit met anderen en wijzig ze regelmatig.

Gebruik extra veiligheidshulpmiddelen

Activeer tweestapsverificatie (2FA): activeer 2FA voor extra beveiliging wanneer je inlogt. Geef prioriteit aan je e-mailaccount, de accounts waar je je bankgegevens achterlaat en je sociale netwerken.

Versleutel je gegevens: Gebruik encryptie voor je gevoelige bestanden en communicatie om ze ontoegankelijk te maken voor onbevoegden.

Het toepassen van deze goede beveiligingspraktijken is essentieel om jezelf te beschermen tegen de groeiende bedreigingen van de digitale wereld. Het beschermen van je mobiele apparaten betekent het beschermen van je privéleven en je zakelijke omgeving.

Meer informatie: https://safeonweb.be/nl/beveilig-mobiele-toestellen


Het communicatieteam van het Centrum voor Cyberveiligheid België (CCB)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.