Het gevoel erbij te horen op het werk: de sleutel tot welzijn
© WT-Fotografie

Het gevoel erbij te horen op het werk: de sleutel tot welzijn

Organisaties die het samenhorigheidsgevoel onder hun personeel stimuleren bevorderen niet alleen het welzijn op het werk, maar ook de efficiëntie van het bedrijf. Hoe kunnen we dit gevoel versterken?

In een steeds meer geïndividualiseerde wereld is de fundamentele menselijke behoefte om zich deel te voelen van een groep belangrijker dan ooit. Vroeger werd in deze behoefte voorzien door familie- en gemeenschapsnetwerken, nu richt deze zich op een nieuwe arena: de werkplek.
Succesvolle bedrijven begrijpen dat het gevoel erbij te horen niet alleen een kwestie van welzijn is, maar ook een bepalende factor voor productiviteit en het binden van talent.

Het belang van het gevoel erbij te horen 
De nood aan samenhorigheid zit diepgeworteld in onze menselijke natuur. Het geeft zin aan ons bestaan en motiveert ons om ons volledig in te zetten voor onze dagelijkse activiteiten. Statistieken tonen aan dat meer dan 50% van de vrijwillige ontslagen te verklaren is door de zoektocht naar een beter gevoel van erbij horen, een trend die we vooral onder jonge werknemers zien.

De gevaren van uitsluiting en de voordelen van inclusie  
Het gevoel hebben er niet bij te horen is erg pijnlijk. Uitsluiting en isolatie schaden niet alleen de geestelijke gezondheid van werknemers, maar verminderen ook hun productiviteit. Omgekeerd zijn werknemers die het gevoel hebben erbij te horen gelukkiger, minder snel ziek en meer betrokken. Met andere woorden, erbij horen op het werk zorgt voor betere algemene bedrijfsprestaties. 

De valkuilen van weer aan het werk gaan na de pandemie  
Corona heeft de manier waarop we werken veranderd en onder meer geleid tot een massale overstap naar telewerken. Sommige bedrijven zien een terugkeer naar kantoor als een manier om de banden met hun medewerkers aan te halen. Deze aanpak blijkt echter soms contraproductief, vooral voor mensen die zich efficiënter en meer gesteund voelen door thuis te werken. Een hybride aanpak, waarbij telewerken en aanwezigheid op kantoor worden gecombineerd, lijkt de beste manier om zowel de productiviteit als het gevoel van verbondenheid te verhogen.   

Diversiteit en veiligheid: de sleutel van samenhorigheid  
Erbij horen is vooral cruciaal in steeds diverser wordende werkomgevingen. Bedrijven moeten verder gaan dan enkel holle slogans over inclusie en diversiteit echt omarmen, vooral op hogere niveaus. Een organisatie waar werknemers zich vrij voelen om hun zorgen te uiten zonder bang te hoeven zijn voor gevolgen creëert een omgeving van psychologische veiligheid. Deze veiligheid is essentieel als iedereen zich gewaardeerd en gehoord wil voelen.  

Authenticiteit op het werk en het gevaar van “code-switching”  
Als werknemers zich niet vrij voelen om zichzelf te zijn, kunnen ze gaan “code-switchen”, d.w.z. hun gedrag of taalgebruik veranderen om erbij te horen. Hoewel dit helpt om een aanvankelijk gevoel van erbij horen te creëren, leidt het vaak tot uitputting en burn-out. Het is daarom essentieel om ruimtes te creëren waar medewerkers zichzelf kunnen zijn.

Het samenhorigheidsgevoel versterken 

  • Zorg voor een comfortabele, goed uitgeruste werkplek en creëer ruimtes voor ontspanning en informele uitwisselingen.
  • Vier successen met prijzen, onderscheidingen of eenvoudige boodschappen.
  • Geef constructieve feedback om een geleverde inspanning te belonen.
  • Organiseer teamevenementen om de banden tussen collega's aan te halen of kansen te creëren om aan gezamenlijke projecten te werken.
  • Bied programma's aan om nieuwe werknemers te begeleiden en te integreren.
  • Plan regelmatig bijeenkomsten waar medewerkers vragen kunnen stellen en hun ideeën kunnen uiten.
  • Communiceer duidelijk en zorg ervoor dat doelstellingen en beslissingen aan iedereen duidelijk worden uitgelegd.
  • Creëer een omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn zonder te worden beoordeeld.
  • Voer een diversiteitsbeleid dat alle werknemers omvat.
  • Help werknemers om zich professioneel te ontwikkelen in lijn met hun ambities, door middel van training en carrièreplannen.

Het gevoel erbij te horen is veel meer dan alleen een plus op de werkplek; het is essentieel voor het succes van een bedrijf. Door strategieën in te voeren om dit gevoel te cultiveren dragen bedrijven niet alleen bij aan het welzijn van hun werknemers, maar verbeteren ze ook hun algehele prestaties. Het is een investering in een meer inclusieve en welvarende toekomst, waarin elke organisatie de kracht heeft om een ruimte te creëren waarin iedereen zich echt thuis voelt.

Mélanie SAEREMANS
Psychologe- Psychotherapeute

Lees ook:
https://theconversation.com/do-you-feel-like-you-belong-at-work-heres-why-its-so-important-for-your-health-happiness-and-productivity-226335