Er zijn veel manieren om toegang te krijgen tot een appartement: via de hoofd- en zijingangen van het gebouw, via garage, balkon, regenpijpen of brandladders. We bekijken de beveiliging tegen indringers, zowel op de begane grond als op een bovenverdieping.
Dit artikel behandelt enkel mechanische en elektronische maatregelen. Het organisatorische aspect, met andere woorden, de goede gewoonten die de bewoners dagelijks moeten in acht nemen (de deuren op slot doen en bezoekers vooraf identificeren) werd in vorige artikels besproken.
Mechanische en elektronische beschermingsmaatregelen zijn a priori de verantwoordelijkheid van de eigenaars van de appartementen of van de mede-eigenaars van het gebouw zelf.
Een veilige toegangsdeur tot het appartement
Eenmaal in het gebouw zal de dief logischerwijs proberen in te breken in het appartement waarvan de voordeur de minst effectieve bescherming biedt.
Je kunt kiezen tussen een veilige toegangsdeur of voor een hogere veiligheid met een gepantserd deurblok. De weerstand van dit type deur hangt af van het gewenste veiligheidsniveau. Vraag advies aan erkende professionals.
Een veilige toegangsdeur in het kort:
- Een deur uit stevig materiaal
- Een veiligheidsslot met liefst drie of vijf sluitingspunten
- Een antiboorveiligheidscilinder
- Een veiligheidsplaatje zonder aan de buitenkant zichtbare schroeven
Het gepantserd deurblok omvat de volgende onderdelen:
- Alle deurelementen zijn gepantserd, de deur is in het kozijn geïntegreerd en op maat gemaakt.
- De Europese normen EN 1627 en 1630 voor deze deuren zijn onderverdeeld in zes categorieën op basis van de inbraakresistentie.
- Verzegeld metalen kader met veel bevestigingspunten in de muur
- Stalen deur
- Diverse beveiligingspunten tegen het uit de hengsels lichten
- Slot met soms meer dan tien vergrendelingspunten
- Sleutelcilinder (gegarandeerd niet te kopiëren) met versterkte rozet.
Een massief houten deur (van tenminste 40 mm dikte)
Die kan je op verschillende manieren versterken:
- Bevestig een ketting of oppervlaktevergrendeling. Zo kan de deur op een kier staan en kan je met je bezoekers praten en ze toch niet onmiddellijk binnenlaten.
- Een judas is aan te raden.
- Monteer een metalen hoek aan de slotzijde van de deur om te voorkomen dat een koevoet of schroevendraaier tussen de vleugel en het kozijn kan worden gestoken (bijvoorbeeld: Secustrip).
- Plaats een multipointsslot, een veiligheidscilinder die aan de buitenkant niet uitsteekt, een niet te kopiëren sleutel en een veiligheidsrozet zonder schroeven aan de buitenkant.
- Plaats veiligheidsbeugels, vooral als de deur naar buiten opengaat, om te voorkomen dat de deur uit haar scharnieren wordt gerukt.
Hoe meer versterkingspunten er zijn aangebracht, hoe meer de deur de dief afremt. Punt 4 verdient de voorkeur.
Een houten deur in multiplex
Als de deur alleen bestaat uit een houten raam, bedekt met al dan niet stevig multiplex, dan kan je de deur best laten vervangen door een professional omdat dit type deur niet veel weerstand biedt. Met één rake trap kan het deurpaneel worden ingebeukt. Het plaatsen van een stevig slot zal niet echt helpen.
De andere toegangen tot het appartement
Het is zinloos om een gepantserde deur te plaatsen als de andere toegangen onbeschermd blijven.
Belangrijke vragen:
- Zijn mijn deuren en ramen toegankelijk vanaf de straat, een erf of het dak van het gebouw?
- Heb ik luiken die niet kunnen worden opgelicht?
- Is mijn balkon op minder dan 3,60 m hoogte boven de grond? Is het verbonden met het balkon van de buren en hebben deze toegang via een goot, via een noodladder,...?
In feite moeten deze toegangen op dezelfde manier worden beschermd als bij een gewoon huis.
- De voorkeur gaat uit naar een raam of een vensterdeur met een sleutelhendel, dubbel gelaagd inbraakvertragend glas, de aanwezigheid van meerdere veiligheidssluiting voor paddestoelpinnen om het element te verstevigen in geval van een poging om het te openen met gebruik van een schroevendraaier of breekijzer.
- Het elektrische metalen rolluik met systeem tegen het oplichten biedt ook een goede bescherming.
- Ook als je balkon, deuren of ramen niet gemakkelijk toegankelijk zijn, kun je toch een minimum aan maatregelen uitvoeren. Het plaatsen van een slot op de kozijnen is bijvoorbeeld een goedkope oplossing.
En een alarm?
Je kunt uiteraard overwegen om een elektronische beveiliging (alarmsysteem) te installeren.
Een alarm zal niet voorkomen dat de dief je appartement binnen raakt, maar zal zeker de tijd beperken die hij heeft om te stelen. Een buitenbewegingsmelder op het terras is een meerwaarde: die signaleert de aanwezigheid van een indringer voordat hij je raam aanraakt. Bekijk ons artikel over externe detectoren.
Vergeleken met een huis zijn de kosten van een installatie beperkt, gezien er minder toegangen zijn die moeten worden beveiligd.
Licht je vooral goed in vooraleer je voor elektronische bescherming kiest, want er spelen verschillende factoren: of je eigenaar of huurder bent en meer bepaald de voorwaarden die zijn vastgesteld in het kader van het mede-eigendom.
Pascal PINTSCH
Politiecommissaris o.r.
Met de samenwerking van Eric VALERIO, architect, technisch expert bij de FOD Binnenlandse Zaken
Lees ook:
Een gratis diefstalpreventieadvies op jouw maat
Appartementsgebouwen: let op wie er binnenkomt!
Al de toegangen van een appartementsgebouw beveiligen
De deuren van een woning doeltreffend beveiligen