Een brandblusser gebruiken voor een beginnende brand in huis
© ANPI Vzw

Een brandblusser gebruiken voor een beginnende brand in huis

We raden sterk aan om thuis één of zelfs meerdere brandblusapparaten te plaatsen. Kies zorgvuldig het juiste toestel, installeer het op een geschikte plaats en lees aandachtig de handleiding om in het geval van brand geen tijd te verliezen en juist te reageren.

Wanneer er brand ontstaat in huis moet je zo snel mogelijk reageren om te vermijden dat het vuur zich verder verspreidt en (nog meer) schade veroorzaakt. Met een brandblusser kan je kleine brandjes onder controle houden.

Welk model is geschikt? 
Het te gebruiken model hangt af van de brandklasse. De klasse wordt met een pictogram aangegeven op het brandblusapparaat.
Klasse A: vaste en meestal organische materialen die verkolen (hout, papier, textiel of karton).
Klasse B: vloeistoffen of vaste stoffen die vloeibaar kunnen worden (alcohol, olie, vetten of verf).
Klasse C: gassen (stadsgas, methaan, butaan of propaan).
Klasse D: metalen (aluminium, natrium, kalium, fosfor of magnesium).
Klasse E: kookproducten (olie of frituurvet).

Wanneer je de klasse van het risico op brand hebt kunnen bepalen in functie van de beoogde plaats (bv. keuken of garage), moet je het type blusapparaat nog kiezen:
- Een brandblusser met water (met additieven) wordt gebruikt voor klasse A en B. Voor Klasse B mag je zo’n brandblusser enkel gebruiken als die werkt met waterschuim is of als je ermee kan spuiten.
- Een brandblusser met poeder wordt gebruikt voor klasse A, B en C. Dit type is geschikt voor thuis; als je gas in huis hebt, kies je best voor klasse C.
- Een brandblusser met koolstofdioxide (CO2) wordt gebruikt voor klasse B of voor brand in de buurt van elektriciteit. Koolstofdioxide is namelijk een betere isolator voor elektriciteit dan lucht. Hoewel CO2 geen sporen achterlaat (de zogenaamde koolzuursneeuw verdampt heel snel door de omgevingstemperatuur) kan het heel koud zijn en schade toebrengen aan heel warme circuits. Je moet heel voorzichtig zijn wanneer je deze brandblusser gebruikt. Het koude gas dat eruit komt (tot -70 °C), kan namelijk door snelle uitdroging oppervlakkige brandwonden veroorzaken op de huid!

Brandblussers voor handelszaken en appartementsgebouwen zijn voor het merendeel van het type BC of ABC.

Controleer het label en het gewicht! 
Wanneer de brandblusser voorzien is van het label “BENOR” kan je zeker zijn dat je over een kwalitatief hoogstaand product beschikt. BENOR is hét Belgische keurmerk bij uitstek. De lijst van gecertificeerde brandblussers van BENOR kan je vinden op https://apragaz.com/nl/ (de organisatie voor certificatie). Je kan ook BENOR ANPI raadplegen op https://www.anpi.be.
Hoe zwaarder het apparaat, hoe groter het vuur dat je ermee zal kunnen blussen. Maar als leek moet je de brandblusser natuurlijk ook nog gemakkelijk kunnen hanteren. Wij adviseren daarom een brandblusser van rond de 6 kg aan te schaffen. Voor professionals raden we de zwaardere toestellen (van 9 of 12 kg) aan.

De gebruiksaanwijzingen begrijpen 
Zodra je een brandblusser hebt gekozen moet je de handleiding lezen of zelfs raad vragen bij een technicus. Een brandblusser is in enkele seconden leeg, dus je kan maar beter goed voorbereid zijn als er echt brand ontstaat!

Waar kan je de brandblusser best plaatsen? 
Het apparaat moet op een zichtbare en toegankelijke plaats geïnstalleerd worden, zoals in de inkomhal, maar het mag de doorgang niet belemmeren. Je voorziet best één blusser per verdieping, of zelfs meerdere als de verdieping groter is dan 200 m2.
Ook op risicoplaatsen zoals de keuken of de garage kan je er best een installeren. Wegens het gewicht is het ook beter om het apparaat niet hoger dan 1,20 m te zetten of te bevestigen.

Hoe moet je de brandblusser gebruiken? 

• Trek de veiligheidspin eruit.
• Druk hard op de knop om druk te zetten op de brandblusser.
• Test de brandblusser kort.
• Ga op je hurken zitten en behoud de aanbevolen afstand volgens het type brandblusser (CO2: 1 m; water/schuim: 2-3 m; poeder: 3-4 m).
• Richt de straal op de bron van de vlammen.
• Ga niet binnen in een kamer die vol rook hangt en probeer geen grote vuren te blussen.
• Bel altijd en zo vlug mogelijk de 112 zodat professionals de situatie kunnen evalueren en het gevaar op een nieuwe brand wegnemen.
Na gebruik moet de brandblusser gecontroleerd en opnieuw gevuld worden door de producent.

Handig om weten … 

• Een emmer water kan in heel veel gevallen ook helpen, behalve op brandende olie of elektrische apparaten onder spanning.
• Voor een brand in of rond een frietketel kan je beter een branddeken gebruiken. Wanneer de brandblusser fout gebruikt wordt kunnen de vlammen uit de frietketel zich immers verspreiden. Gooi NOOIT water op een frietketel; de vlammen worden zo alleen maar groter!
• Vóór je een gasvuur blust met een brandblusser moet je de gastoevoer afsluiten, anders kan er een ontploffing ontstaan.
• Denk er in elk geval aan de elektriciteit af te schakelen. 

In samenwerking met ANPI

Sandrine MATHEN, hulpverleenster
Jean-Paul CHARLIER
, brandweercommandant o.r.

Verder:
https://www.brandveilig.be/brandblusser
https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandblusser