Het slachtoffer van seksuele agressie helpen en klacht indienen
© Free images

Het slachtoffer van seksuele agressie helpen en klacht indienen

Het slachtoffer van een aanranding, verkrachting of een aantasting van de seksuele integriteit maakt een uiterst traumatische ervaring door en voelt zich vaak hulpeloos. Welk advies moet men geven en hoe kan men helpen bij het indienen van een klacht? 

Niet de eigen schuld 
Je moet het slachtoffer duidelijk maken dat het niet verantwoordelijk is voor wat er is gebeurd. Het moet de kracht vinden om een gerechtelijke procedure te starten die erg beangstigend kan zijn. Daarbij moet het kunnen rekenen op bijstand. 

Het slachtoffer bijstaan 
Het slachtoffer staat niet alleen. In de eerste plaats kan het worden bijgestaan door een vertrouwenspersoon. Verschillende diensten en professionals kunnen ook hulp bieden.
Deze omvatten onder meer:

De vertrouwenspersoon mag het slachtoffer altijd vergezellen tijdens de verschillende fasen van de procedure.

Tijd is een belangrijke factor 
Zolang de verjaringstermijn loopt is het niet te laat om klacht in te dienen. Soms is een lange procedure nodig is om de stem van het slachtoffer te laten horen. Dit is vaak het geval wanneer het slachtoffer bijzonder kwetsbaar is (b.v. een minderjarige) of wanneer de dader een ouder is.
Het lijdt echter geen twijfel dat de kansen op een succesvol onderzoek naar de dader groter zijn wanneer de klacht kort na de feiten wordt ingediend. Het is dan nog gemakkelijk om eventuele alibi’s na te trekken en eventuele sporen zijn beter bewaard. 

Waar klacht indienen? 
Je kan klacht indienen bij het Openbaar Ministerie of je burgerlijke partij stellen bij een onderzoeksrechter.
Het is echter efficiënter en eenvoudiger om rechtstreeks naar de lokale politie te gaan, liefst van de plaats waar de feiten zijn gepleegd, maar elke andere politiedienst kan de klacht ook opnemen.
De juiste dienst van de politie vind je op hun website: https://www.police.be/nl en er de postcode van de gewenste gemeente in te geven. 
Lees ook: STOP GEWELD - Ik ben slachtoffer: https://www.seksueelgeweld.be/ik-ben-slachtoffer 

De zorgcentra na seksueel geweld (ZSG) 
Het slachtoffer van seksueel geweld komt in contact met verschillende deskundigen, hetgeen een lang en vervelend proces kan zijn, vooral voor iemand die het al moeilijk heeft.
Het proefproject van de "Centra voor de aanpak van seksueel geweld" in Brussel, Gent en Luik was een antwoord op deze moeilijkheid en heeft geleid tot de oprichting van nieuwe centra (in Charleroi, Antwerpen en Leuven) zodat elke provincie op korte termijn over een dergelijk systeem zal beschikken.
Wat bieden deze centra? Het slachtoffer kan op één plaats alle nodige hulp en bijstand vinden, maar zijn of haar instemming blijft hierbij centraal. Er worden verschillende soorten hulp aangeboden:

  • Medische zorg: onmiddellijke medische verzorging, onderzoeken en behandeling van lichamelijke en seksuele gevolgen. Indien nodig wordt er ook gevaccineerd;
  • Een forensisch onderzoek: vaststellen van verwondingen, zoeken naar biologische sporen en verzamelen van het nodige bewijsmateriaal indien de betrokkene besluit een klacht in te dienen, zelfs op een later tijdstip;
  • Psychologische ondersteuning: actief luisteren, beoordeling van het risico op posttraumatische stress, informatie over reacties na een schokkende gebeurtenis; mogelijkheid tot opvolging door een psycholoog van het ZSG.

Bovendien kan, afhankelijk van de omstandigheden en de wensen van het slachtoffer, een speciaal voor seksuele misdrijven opgeleid lid van de politie ter plaatse worden gestuurd om de klacht op te nemen. 

Vorig artikel: Een slachtoffer van seksuele agressie neemt je in vertrouwen: wat doe je?

Claude BOTTAMEDI
Korpschef van een politiezone o. r.