Publicatie: Officier van bestuurlijke politie
© PZ AALTER

Publicatie: Officier van bestuurlijke politie

Dit handboek geeft een duidelijke omschrijving van de functie en bevoegdheden van een officier van bestuurlijke politie. Ze worden geïllustreerd aan de hand van de toepassing ervan bij de belangrijkste operationele taken die de OBP kan uitoefenen.

De functie van officier van bestuurlijke politie (OBP) werd ingevoerd met de wet op het politieambt. De wetgever wou dat bepaalde bevoegdheden van bestuurlijke politie die aanleiding geven tot het beperken van de individuele vrijheden slechts aangewend worden na een beslissing van onder meer een politieambtenaar die met een specifieke graad of functie bekleed is. Op die manier wordt een zekere garantie ingebouwd ter bescherming van de individuele vrijheden.

De wettelijke en reglementaire bepalingen aangaande de officier van bestuurlijke politie beperken zich echter niet tot de wet op het politieambt. Diverse wettelijke en reglementaire teksten kennen aan de officier van bestuurlijke politie specifieke bevoegdheden toe.

Publicatiedatum: 30/04/2024
Cover OBP ed.3 webAuteurs

Jean-Claude Gunst is een gepensioneerde hoofdcommissaris van politie en was tot juni 2023, bestuurlijke directeur-coördinator van het gerechtelijk arrondissement (provincie) Antwerpen.

Caro Heymans is juriste bij de Coördinatie- en Steundirectie van de federale politie Antwerpen en vervult onder meer de functie van functionaris voor gegevensbescherming (data protection officer – DPO) ten behoeve van de Coördinatie- en Steundirectie en de Gerechtelijke politie van de federale politie Antwerpen. 

Tags

  • Politie
  • Bestuurlijke politie
  • Openbare orde
  • Professionele praktijk

Meer informatie en inschrijven via de website van Politeia

https://www.politeia.be/fr_BE/shop/19760-de-officier-van-bestuurlijke-politie-3de-editie-16175#attr=

Of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.