Gokreclame: wat mag, wat niet?
© Botta@

Gokreclame: wat mag, wat niet?

Met het oog op preventie is reclame voor kansspelen nu aan banden gelegd. In sommige gevallen is het nog steeds mogelijk, met name voor het sponsoren van sportclubs, maar onder strikte voorwaarden.

Wettelijk kader
Het Koninklijk Besluit dat op 27 februari 2023 in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd en op 1 juli 2023 in werking is getreden, heeft tot doel gokreclame in België aanzienlijk te beperken. Het gaat vooral om de overvloed aan gokreclame aan te pakken en de speler te beschermen. Daardoor zullen enkel personen die actief op zoek gaan naar informatie over kansspelen en die willen gokken nog geconfronteerd worden met gokreclame.

Wat wordt verboden?
De meeste vormen van gokreclame worden verboden. Evenwel zijn er enkele uitzonderingen hierop en/of overgangsbepalingen (zie verder). Concreet is het volgende niet meer toegelaten:

  • Gokreclame op televisie en radio en in de krant.
  • Gokreclame op sociale media of video-advertenties.
  • Gokreclame gericht op minderjarigen en andere kwetsbare personen.
  • Gepersonaliseerde gokreclame of gelinkt aan bekende personages.

Ook worden er strikte ethische en vormelijke regels opgesteld waaraan de resterende vormen van gokreclame moeten voldoen.

Wat met sponsoring?
Sportsponsoring vormt een heikel punt. Heel wat sportclubs en evenementen rekenen immers op deze bron van inkomsten. Anderzijds is het voor de gokindustrie een ideale manier om zich een positief, verbindend en gezond imago aan te meten.
Daarom legt het KB op de gokreclame de sponsoring van sportclubs stevig aan banden. Nuance die men hierbij dient te maken is dat er een overgangsperiode komt: vanaf 1 januari 2025 wordt alle reclame definitief uit stadions gebannen. Denk hierbij aan banners, affiches, reclamepanelen of spotjes.
Één uitzondering wordt gemaakt tot 31 december 2027: een logo met naam, maar zonder slogan, mag geplaatst worden op het shirt van de spelers (niet groter dan 75 cm² en niet op de voorzijde van het shirt).
Vanaf 1 januari 2028 wordt ook dit verboden voor professionele sportclubs.
Bovenstaande is ook van toepassing voor amateurclubs. Het enige verschil is dat voor dergelijke clubs na 31 december 2027 nog één iets toegelaten wordt: een logo met naam, maar zonder slogan, geplaatst op het shirt van de spelers met een maximum van 50 cm². 

Wat mag dan wel nog?
De nog toegestane vormen van reclame zijn: business-to-business reclame, incidentele reclame bij sportwedstrijden, reclame in de kansspelinrichting zelf, productplaatsing in het buitenland, reclame op een pagina met zoekresultaten na het invoeren van gerelateerde zoektermen en reclame op de eigen website en social media van de vergunninghouders.
De voorwaarden hiertoe zijn:

  • Het mag enkel voor legale kansspelen en voor de eigen kansspelvergunninghouder en de eigen spelen.
  • Het mag niet specifiek gericht zijn tot maatschappelijk kwetsbare groepen.
  • De reclame mag niet gepersonaliseerd zijn.
  • Er mogen geen natuurlijke personen of fictieve personages afbeelden.
  • Er mogen geen stemmen gebruikt worden van bekende natuurlijke personen of bekende fictieve personages.
  • Reclame moet een leeftijdsindicatie bevatten die de minimumleeftijd voor deelname aan deze kansspelen aangeeft.
  • Elke reclameboodschap voor kansspelen moet een preventieve boodschap bevatten, wat ook het gebruikte medium is.

Opgelet: spelen van de Nationale Loterij (met uitzondering van Scooore) vallen niet onder de kansspelwetgeving en dit KB. 

Tot slot
Er is voorlopig nog geen sprake van een totaalverbod op gokreclame. Evenwel meldt het VAD (Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en Andere Drugs) tevreden te zijn met de maatregelen. Men spreekt alvast van een grote stap in de goeie richting.


HINP Nils DEVREKER
Politiezone Brugge

Bronnen:
27 FEBRUARI 2023. - Koninklijk besluit tot bepaling van de nadere regels betreffende de reclame voor de kansspelen op: 
https://www.ejustice.just.fgov.be/eli/besluit/2023/02/27/2023030509/%20staatsblad  

https://www.vad.be/artikels/detail/reclame-voor-kansspelen-verdwijnt-voor-het-grote-publiek