TOP NEWS

.
.
Stress bij hulpverlener: wat kan je eraan doen?
© Steve Closset

Stress bij hulpverlener: wat kan je eraan doen?

Hoewel hulpverlenen dikwijls tot stress leidt, kunnen we toch proberen deze te verminderen, of er op zijn minst mee leren omgaan om de gevolgen te beperken. Enkele tips die crisishulpverleners kunnen helpen om stressbestendiger te worden.

In vorige artikels hebben we het gehad over de oorzaken van stress waarmee het personeel van de hulpdiensten wordt geconfronteerd, en hoe we die (gevolgen van) stress kunnen herkennen. Gezien de ernstige gevolgen die stress met zich mee kan brengen, mogen we het fenomeen zeker niet onderschatten of negeren. 

Leer de signalen van stress te herkennen 
Let op eventuele veranderingen in je gewoonten, houding en reacties. Wees je ervan bewust dat veelvuldig terugkerende lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, darmproblemen en huidaandoeningen kunnen wijzen op stress.

Luister naar de raad
van je collega’s, familieleden en vrienden wanneer zij zich zorgen maken over veranderingen in je gedrag, humeur of houding.

Kies een buddy 
Een buddy is een collega die je vertrouwt en met wie je een echt team vormt, gebaseerd op solidariteit en wederzijdse steun. Omdat iemand die aan stress lijdt, dat zelf vaak (nog) niet in de gaten heeft, kan je buddy je daarop wijzen en je waarschuwen als hij de indruk heeft dat je over je grenzen gaat.

Als er een probleem opduikt, neem dan de tijd om het te analyseren

probeer te bepalen aan welke elementen je iets kan doen en onderneem daarvoor de nodige stappen: praat erover met een collega of overste, stel voor om een vergadering te beleggen, vraag een bijkomende opleiding om je vaardigheden te vergroten, vraag hulp van buitenaf ...

De dynamiek van de groep 
Eén van de doeltreffendste vormen van ondersteuning van een team is ondersteuning van binnenuit. Maak werk van de teamgeest en versterk de dynamiek van de groep door verdraagzaam te zijn tegenover collega’s, door deel te nemen aan gezamenlijke activiteiten, door kliekvorming af te wijzen en door actief mee te werken aan de oplossing van conflicten.

Laat je kennen

Door te laten zien wie je bent, kunnen de anderen je beter leren kennen en zullen ze je ook sneller begrijpen. Zo kunnen heel wat misverstanden en problemen worden voorkomen.

Ontspan je

Gun jezelf de tijd om leuke dingen te doen, een sport te beoefenen, deel te nemen aan sociale en recreatieve activiteiten ...

Rust goed uit

Confrontaties met emotionele en dramatische gebeurtenissen vragen een hoop energie. Als je niet voldoende uitgerust bent, zullen dergelijke situaties steeds meer van je vragen. Bovendien kan je je werk niet goed doen als je te vermoeid bent. Door op tijd en stond voldoende te rusten, laad je je batterijen weer op en kunt je weer tegen een stootje.

Zorg goed voor jezelf

Je welzijn hangt ten slotte ook af van je levensgewoonten. Eet daarom zo gezond en evenwichtig mogelijk en beperk het gebruik van alcohol, cafeïne en nicotine.

Lees ook:
Hoe herkennen we stress bij het personeel van de hulpdiensten?
Eerstelijnshulpverleners oog in oog met slachtoffers van een aanslag
Tweedelijnshulpverleners in contact met slachtoffers van een aanslag
Eerstelijnshulpverleners oog in oog met slachtoffers van een aanslag


Evelyne JOSSE
Psychologe, psychotherapeute

Verder lezen:
https://fist-vlaanderen.be/