Hoe fietsdiefstal voorkomen
© vzw BRAVVO - Cyrus Pâques

Hoe fietsdiefstal voorkomen

Volgens Besafe worden er in België elk jaar zo'n 30.000 fietsen gestolen. Veel fietsers hebben er spijt van dat ze geen voorzorgsmaatregelen hebben genomen, hoewel het voorkomen van fietsdiefstal eenvoudig en goedkoop is.  

Het onderstaande advies komt uit het ETHIAS-fiche over fietsdiefstal waarnaar hierboven wordt verwezen. Meld diefstal altijd bij de politie of via het e-portaal. https://www.politie.be/police-on-web/nl/neerleggen-van-een-klacht .


Volg deze eenvoudige tips

Een stevig fietsslot
Gebruik hoogwaardige fietssloten zoals een kettingslot van gehard staal of een U-vormig beugelslot om je fiets te beveiligen. Sommige fietssloten zijn ook uitgerust met elektronische vergrendelingssystemen. Hieronder geven we de verschillende antidiefstalsystemen.

GPS-tracking
Installeer een GPS-tracker op de fiets. Zo kan de politie de fiets na diefstal snel lokaliseren en terughalen.

Markering
Markeer de fiets met een uniek identificatienummer. Dit schrikt dieven af omdat gemarkeerde fietsen moeilijker door te verkopen zijn. Zie het nationale register "MyBike" hieronder.

Veilig parkeren op de openbare weg
- Kies bij voorkeur beveiligde parkeerplaatsen, zoals bewaakte parkeergarages of fietsstallingen met bewakingscamera's. Indien het niet mogelijk is, kies dan bij voorkeur drukke plekken waar al andere fietsen geparkeerd staan en waar het geluid van een hangslot dat wordt opengebroken met een kniptang of een slijpschijf niet onopgemerkt blijft.
- Zet ook steeds het kader en een wiel ergens aan vast; maak de fiets niet vast aan palen die minder dan 2 m hoog zijn of slecht vastgeschroefd zijn.
- Laat nooit iets achter op je fiets of in de fietszakken: neem je fietspomp en losse fietsverlichting dus altijd mee.

Registratie
"MyBike": allereerste nationale fietsregister. Vanaf deze zomer zullen burgers uit de drie Gewesten hun fiets gratis kunnen registreren via "MyBike". Elke fiets kan worden gemarkeerd met een unieke code gekoppeld aan een database die wordt beheerd door de FOD Mobiliteit.

Verzekering
Sluit een fietsdiefstalverzekering af. Zo beperk je het financiële verlies bij diefstal en bevorder je de veiligheid.

Beveiliging thuis
Als de fiets niet wordt gebruikt, stal hem dan op een veilige, afgesloten plek (stalling of garage). Gebruik indien nodig een extra vergrendeling.

Batterij loskoppelen
Installeer een systeem om de batterij los te koppelen.

Wielblokkeersysteem
Gebruik een wielblokkeersysteem (aan het achterwiel) wanneer de fiets geparkeerd staat zodat deze niet gebruikt kan worden.


Antidiefstalsystemen

1. Beugelslot: Beugelsloten zijn stevig en populair. Ze zijn gemaakt van gehard staal en zijn zeer goed bestand tegen het doorknippen met een betonschaar. Sommige beugelsloten hebben ook een complex vergrendelingssysteem.

2. Gehard stalen ketting: Gehard stalen kettingsloten zijn flexibel en kunnen worden gebruikt om de fiets aan een vast punt vast te maken. Zorg ervoor dat de ketting dik genoeg is zodat hij niet kan worden doorgeknipt.

3. Stalen veiligheidskabels: Stalen veiligheidskabels zijn licht en flexibel. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met andere sloten, zoals beugelsloten, voor een betere beveiliging.

4. Remschijfslot met alarm: Sommige antidiefstalsystemen zijn ontworpen als een remschijfslot met een geïntegreerd alarmsysteem. Bij een ongewenste beweging van de fiets gaat het alarm af.

5. Vouwsloten: Deze sloten zijn gemaakt van stalen schakels die je gemakkelijk kunt opvouwen. Ze zijn stevig en flexibel en dus handig om mee te nemen.

6. Antidiefstal voor zadels of wielen: Sommige antidiefstalsystemen zijn speciaal ontworpen om naast het frame ook het zadel of de wielen van de fiets te beveiligen. Ze kunnen in combinatie met andere antidiefstalsystemen worden gebruikt voor extra bescherming.

7. Slimme antidiefstalsystemen: Sommige antidiefstalsystemen zijn uitgerust met slimme technologie zoals elektronische vergrendeling, Bluetooth-verbindingen of GPS-tracking voor extra beveiliging.

8. Sloten met een cijfercombinatie of een sleutel: Kies een slot met een fysieke sleutel of een cijfercombinatie. Gebruik hoogwaardige sloten.

Combineer meerdere van deze maatregelen om het risico op diefstal van je fiets aanzienlijk te beperken


Verspreid met toestemming van onze partner ETHIAS, zie hun blog:
https://www.ethias.be/pro/nl/blog/prevention-vol.html

Meer :
https://www.besafe.be/nl/diefstal-oplichting/fietsdiefstal
https://mybike.belgium.be/nl/