TOP NEWS

.
.
Phishing, ‘t zit in de details!
© Kato Peeters

Phishing, ‘t zit in de details!

Phishing-aanvallen, een zwendel waarbij gebruik wordt gemaakt van valse e-mails, websites of berichten, nemen toe: in 2022 werd bijna 40 miljoen euro gestolen, een stijging van 59% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Hoe herken je een verdacht bericht?

Lijkt een e-mail of telefoontje verdacht? Als dat zo is, is het de moeite waard om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Is het onverwacht?
    Je ontvangt bijvoorbeeld een bericht voor een pakket dat je niet hebt besteld.
  • Is het dringend?
    Cybercriminelen zetten slachtoffers onder druk zodat ze geen tijd hebben om de situatie te analyseren.
  • Ken je de afzender?
    Controleer het e-mailadres en de spelling ervan.
  • Lijkt het verzoek vreemd?
    Een officiële instantie zal je nooit vragen om je wachtwoord, bankgegevens of persoonlijke gegevens per e-mail, sms of telefoon op te sturen.
  • Waar leidt de link waarop je wordt aangespoord te klikken naartoe?
    Controleer de URL door je cursor over de link te plaatsen of ingedrukt te houden op een mobiel apparaat. Zo kan je de domeinnaam controleren voor de extensie (.be, .com of .org).
  • Bevat het bericht een QR-code?
    Controleer de URL van de site waarnaar het bericht verwijst.
  • Is de e-mail aan jou persoonlijk gericht?
    Pas op voor berichten met vage titels of die niet aan jou persoonlijk zijn gericht.
  • Bevat het bericht spelfouten of grammaticale fouten?
    Ook al hebben cybercriminelen hulpmiddelen tot hun beschikking om de inhoud van hun berichten te perfectioneren, toch kunnen fouten je aandacht trekken.
  • Staat het bericht in je map Spam/Junk?
    Wees natuurlijk bijzonder voorzichtig.
  • Probeert iemand je nieuwsgierigheid te prikkelen?
    Dit is een benaderingstechniek om ervoor te zorgen dat je erin trapt. Open een bericht niet altijd omdat het een pakkende titel heeft.
  • Wordt je gevraagd een betaling te doen?
    Als je twijfelt over een betaling, neem dan eerst contact op met je bank of de organisatie die om de betaling vraagt. Gebruik niet de contactgegevens die in de brief staan, maar controleer de informatie op de website van de organisatie.


Ontdek de 4 tools van Safeonweb  

  1. Safeonweb browser extensie
    Installeer de Safeonweb extensie in je browser. Deze waarschuwt je wanneer je een onbeveiligde website bezoekt en wanneer het gevaarlijk is om je gegevens in te voeren.
  1. Het adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Stuur verdachte berichten door naar vDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Safeonweb identificeert verdachte koppelingen in alle berichten die je naar dit adres stuurt. Wanneer een minder oplettende internetgebruiker op deze link klikt, krijgt hij een duidelijke waarschuwing om deze pagina niet te bezoeken.
  1. Safeonweb app
    Safeonweb verzamelt informatie over veelvoorkomende verdachte berichten en deelt deze via de Safeonweb applicatie zodat iedereen snel gewaarschuwd kan worden. Je kunt de Safeonweb applicatie vinden in de officiële app stores (App Store en Google Play Store).
  1. E-learning Safeonweb
    Leer frauduleuze berichten herkennen in 10 minuten: Ga voor meer informatie naar https://surfenzonderzorgen.safeonweb.be/nl/modules.


Campagne: phishing, ’t zit in de details
 

SAFEONWEB Light Oktober 2023
Dit jaar bundelen het Centrum voor Cybersecurity België, Febelfin en de Cyber Security Coalition opnieuw hun krachten met meer dan 500 partners om fraudeurs aan te pakken.
De campagne die op 16 oktober 2023 van start ging benadrukt hoe belangrijk het is om altijd de URL van een website te controleren voordat je erop klikt. Tegelijkertijd wordt ook de nieuwe browser extensie van Safeonweb gelanceerd.

Je kunt alle preventietips vinden op de website: https://safeonweb.be/nl/home




Wat kan je doen?

Ook jij kan een rol spelen. Maak je personeel, collega's, kennissen, familie en vrienden bewust door de campagne te delen. Al het materiaal is te vinden op:
https://www.safeonweb.be/nl/campagnemateriaal
Samen staan we sterker tegen cybercriminelen.

Volg ons en deel : 


Cathy GRIMMEAU
Communicatiemedewerker - Centrum voor Cyberveiligheid België
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.