Feesten zonder nare gevolgen. Hoe kun je het risico van chemisch misbruik voorkomen? Hoe kun je jezelf beschermen? Hoe kunnen we voorkomen dat een ander slachtoffer wordt?
De risicosituaties
De daders slaan hun slag meestal op plaatsen waar veel volk bijeenkomt om te feesten: cafés, discotheken, "rave party's", privé-feestjes, concerten of festivals en bijhorende campings. Dergelijke feiten kunnen ook worden gepleegd door een kennis, een buurman of een collega bij het slachtoffer thuis. Soms slaat de dader bij hem thuis toe tijdens een eerste afspraakje met het slachtoffer, vooral na een tot dan virtuele relatie. Zakenvrouwen en mannen die tijdens een verblijf in het buitenland de bars van hun hotel bezoeken kunnen ook ten prooi vallen aan oplichters die hen drogeren voordat ze hen beroven.
Om te vermijden het slachtoffer te worden
Hier volgen enkele voorzorgsmaatregelen om chemische agressie te voorkomen:
- Ga uit in groep. Een alleenstaande is een makkelijke prooi voor iemand met slechte bedoelingen.
- Wees op je hoede voor vreemden, zelfs als ze een goede indruk op je maken vanwege hun leeftijd, hun sociaal-culturele achtergrond die dicht bij de jouwe ligt of omdat ze "het vlot kunnen uitleggen". Wees waakzaam bij een eerste afspraak.
- Neem alleen een drankje aan van een betrouwbaar en voorzichtig persoon of als het rechtstreeks door het barpersoneel aan je geserveerd wordt (aarzel niet om toe te kijken op de bereiding) of verzegeld is met een capsule. Een kwaadwillig persoon zal de drug meestal tussen de bar en zijn prooi ingieten.
- Houd je drankje altijd in de gaten of beschermd door een verzegelde dop of een cup cover (ook wel "cup condom" genoemd, verkrijgbaar op internet). Als je het hebt laten staan om te gaan dansen of naar het toilet te gaan, drink er dan niet meer van.
- Als je iemand je drankje hebt zien aanraken of als je drankje een ongewone smaak heeft, er wazig uitziet of als het abnormaal schuimt, van kleur verandert of als de ijsblokjes zinken drink je er beter niet meer van.
Ter herinnering: GHB smaakt een beetje zout en GBL heeft een chemische smaak die je drankje licht kan veranderen. - Vertrouw op je intuïtie. Als je je ongemakkelijk voelt, verlaat dan de plek of zoek hulp.
- Controleer je drank op psychoactieve stoffen zoals GHB/GBL, Rohypnol of ketamine, met behulp van detectoren zoals de Undercover Colors nagellak, het anti-GHB rietje of onderzetter of de SipChip penning die van kleur veranderen bij contact met deze drugs. Deze hulpmiddelen vind je op het internet.
Blijf steeds waakzaam
Blijf altijd waakzaam, ook als je al deze tips toepast. Ze kunnen je niet beschermen tegen alle risicosituaties, zoals:
- Als de dader een collega, een kennis of zelfs een vriend is die regelmatig op de locatie komt en van wie je niet zou denken dat hij verdacht is.
- Als een psychoactieve stof die in je drankje wordt gegoten niet detecteerbaar is door de boven vernoemde en momenteel beschikbare detectoren.
- De psychoactieve stof in je eten is gemengd in plaats van in je drankje.
- ...
Om te vermijden dat een ander slachtoffer wordt
Als je in groep uitgaat, blijf dan samen om voor elkaar te zorgen. Wat kun je nog meer doen?
- Duid een “Bob” aan die bereid is nuchter te blijven, waakzaam te zijn en te helpen mocht dat nodig zijn. Deze persoon moet zich ertoe verbinden je aan het eind van de avond veilig terug te brengen en het pand nooit zonder jou te verlaten.
- Wijs voor de avond een buddy aan wiens telefoonnummer je zichtbaar draagt, als hanger, aan een armband of in een bandana (zoals op het Ardentes festival in Luik) en met wie je contact kunt opnemen in geval van problemen.
- Houd je vrienden en eventuele veranderingen in hun gedrag in de gaten.
Als iemand dronken lijkt, vooral als hij weinig alcohol heeft gedronken, als hij wankelt of overgeeft, als zijn spraak aarzelend of onsamenhangend wordt, als hij ongeremd is of zich ongewoon gedraagt, grijp dan in, zelfs als hij doet alsof alles in orde is en zegt dat je hem met rust moet laten. Deze tekenen kunnen voorafgaan aan ernstiger gezondheidstoestanden, zoals een G-hole.
Blijf bij de persoon om te voorkomen dat ze valt of aangerand wordt, neem haar mee naar huis, bel een familielid.
Sta niet toe dat een vreemde haar naar huis begeleidt. Grijp zo nodig in en informeer de veiligheidsdienst of de verantwoordelijke ter plaatse.
Bel zo nodig 112.
- Wees voorzichtig met je glas, laat het niet onbeheerd achter
- Meld:
- Elk verdacht gedrag in meer geïsoleerde ruimtes zoals toiletten, ...
- Doorgeven van flacons, spuiten, poeder, lepels, ....
- Klanten die "dronken" mensen lijken te volgen of te "begeleiden", ....
- Laat geen onbekenden binnen op een privéfeestje.
Vorig artikel: Wat zijn "verkrachtingsdrugs"?
Evelyne JOSSE
Psychologe, psychotherapeute
Thierry DEROUA
Hoofdcommissaris o.r.
Practicioner in Relaxotherapie ® en Stress en Trauma Support
Om meer te weten:
http://www.resilience-psy.com – Site van de auteur