Wees voorzichtig als je barbecuet!
© asbl BRAVVO - Cyrus Pâques

Wees voorzichtig als je barbecuet!

Elk jaar lopen tientallen mensen in België door onvoorzichtigheid brandwonden op bij het barbecueën. Vooral het aansteken van de barbecue is een delicate en moeilijke aangelegenheid. Het gebruik van een brandversneller is heel handig, maar o zo gevaarlijk. 

Is de barbecue in orde?

  • Voordat je je barbecue voor de eerste keer gebruikt moet je hem zorgvuldig inspecteren en controleren of hij in goede staat verkeert.
  • Verwijder zo nodig nesten, spinnenwebben of ander afval dat zich tijdens de winter heeft opgehoopt.
  • Controleer je grill nauwkeurig en zorg ervoor dat er geen vet of vetafzetting overblijft.
  • Controleer de stabiliteit en de toestand van de roosters en van de handgrepen.
  • Controleer of de gastoevoer bij je gasgrill en kijk of de aansluiting op de gasfles in goede staat is.
  • Gebruik een barbecue alleen buitenshuis.

Gebruik geen brandversnellers zoals spiritus om de barbecue aan te steken. De dampen kunnen ontvlammen en ernstige brandwonden veroorzaken.

Houd geen barbecue zonder deze voorzorgsmaatregelen

  • een barbecuetoestel is geen speelgoed, laat je eigen of andermans kinderen er dus nooit mee aan de slag gaan;
  • een barbecue produceert vlammen en hitte, laat het apparaat dus nooit onbeheerd achter en zorg voor een verantwoordelijke (volwassen) barbecuemeester met kennis van zaken, bij voorkeur een Bob;
  • installeer de barbecue op een stabiele ondergrond en op veilige afstand van brandbare stoffen en voorwerpen. Zet hem ook niet te dicht bij bomen of coniferen;
  • draag voor je persoonlijke veiligheid best kleren die niet gemakkelijk ontbranden (bv. van katoen of wol), met lange mouwen, een lange broek en gesloten schoenen. Gebruik ook leren of dikke katoenen handschoenen. Dat is niet echt gemakkelijk - vooral niet als het volop zomer is – maar wel noodzakelijk om risico’s te voorkomen;
  • voorzie steeds een volle gieter, een emmer water of een branddeken in de onmiddellijke nabijheid van de barbecue;
  • steek de barbecue aan met een vaste brandstof (aanmaakblokjes) of speciaal daarvoor bedoelde vloeibare brandstof. Volg in dat laatste geval steeds nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van het product op. Gebruik nooit methanol, benzine of petroleum;
  • zorg ervoor dat jij zelf of iemand anders de rook niet inademt, want die is giftig;
  • wakker gloeiende kooltjes nooit opnieuw aan met vluchtige brandbare producten;
  • doof je barbecue altijd na gebruik.

Vergeet ook je omgeving niet:

  • denk aan je buren: de rook en de geuren kunnen vervelend zijn;
  • denk aan het milieu: elke brandhaard produceert CO2 en draagt dus bij aan het broeikaseffect;
  • denk aan je eigen en andermans gezondheid: de gassen die vrijkomen bij verbranding van hout of stro zijn ongezond; veel van hun bestanddelen zijn kankerverwekkend.

Neem ook eens een kijkje op de website van de Stichting Brandwonden (zie referentie) voor meer tips.

Jean-Paul CHARLIER
Brandweercommandant o.r. 

Meer weten