De regels voor groepen van 15 of meer fietsers
© Patrick Decorte

De regels voor groepen van 15 of meer fietsers

Mag of moet een groep fietsers vergezeld worden door wegkapiteins en begeleidende auto’s? Vanaf hoeveel deelnemers? Hoe verloopt zo’n verplaatsing? 

Na een uitleg over het fietsen in een kleine groep bekijken we nu wat er voorzien is voor groepen van 15 fietsers of meer.

Artikel 43bis van de wegcode
Zoals in het vorige artikel reeds vermeld is het artikel 43bis van de wegcode, dat spreekt over “Fietsers in groep”, slechts van toepassing op groepen van 15 tot 150 fietsers. De fietsers die in een grote groep (van ten minste 15 tot ten hoogste 150 deelnemers) rijden, zijn niet verplicht de fietspaden te volgen en zij mogen bestendig met twee naast elkaar op de rijbaan rijden op voorwaarde dat zij gegroepeerd blijven.

Een groep van 15 tot 50 fietsers
MAG zich laten vergezellen door minstens twee wegkapiteins en ten hoogste twee begeleidende auto’s.

Telt de groep meer dan 50 deelnemers,

dan MOETEN de fietsers vergezeld worden door twee begeleidende auto’s en minstens twee wegkapiteins.

De wegkapiteins
waken over het goede verloop van de tocht. Zij moeten minstens 21 jaar oud zijn en om de linkerarm een band dragen met, horizontaal, de nationale kleuren en, in zwarte letters op de gele strook, het woord "wegkapitein".
Op de kruispunten zonder verkeerslichten mogen zij het dwarsend verkeer stilleggen terwijl de groep met inbegrip van de begeleidende voertuigen oversteekt.
      C3
Zij moeten hiervoor gebruikmaken van een schijf waarop het verkeersbord C3 is afgebeeld. Zij mogen ook aanwijzingen geven aan de andere weggebruikers om de veiligheid van de groep te verzekeren en de andere weggebruikers moeten deze aanwijzingen opvolgen.
Hoewel de aanwijzingen van de routekapiteins geen door bevoegde agenten uitgevaardigde bevelen zijn zoals bepaald in artikel 4 van de verkeersregels, is het niettemin een overtreding om hun signalen niet op te volgen.

De begeleidende auto’s

moeten de groep voorafgaan en volgen op een afstand van ongeveer 30 meter. Indien er slechts één begeleidende auto is, moet deze de groep volgen.
Op het dak van de begeleidende auto's moet een blauw bord aangebracht zijn met de afbeelding van het verkeersbord A51 en eronder het symbool in 't wit van een fiets.
      A51
Dit bord moet zo aangebracht zijn op het voertuig dat de groep voorafgaat, dat het voor de tegenliggers goed zichtbaar is. 
Op het voertuig dat de groep volgt moet het goed zichtbaar zijn voor het achteropkomend verkeer.

Enkele aanbevelingen

  • Aanwijzingen van wegkapiteins moeten tijdig en duidelijk gegeven worden om misverstanden te voorkomen: de arm wordt verticaal geheven en het C3-bord is duidelijk zichtbaar.
  • Op rotondes houden de wegkapiteins het overige verkeer tegen dat uit de andere richtingen komt.
  • Bij het naderen van kruispunten leiden de wegkapiteins de groep zodat het oversteken vlot kan verlopen, zonder andere weggebruikers te veel te hinderen.

Vorige artikels:
De plaats van de fietser op de openbare weg
Fietsers per twee of in groep: wat zegt de wegcode?

Christian ARNOULD, Roland POTOMS en Werner VAN CANT