Economisch, financiële en informaticacriminaliteit

NIEUWS

Wat is witwassen precies?

Illegale activiteiten van criminele organisaties zorgen voor aanzienlijke winstmarges. Om dit criminele geld te kunnen uitgeven moeten ze het witwassen. Door steeds verfijndere technieken worden die transacties moeilijker te volgen.

Hoe herken je een sekte?

Een sekte kan diverse vormen aannemen en uiteenlopende doelstellingen verkondigen. Een aantal kenmerken komt wel altijd terug: sekten manipuleren hun leden en proberen hun leven te beheersen. Dat maakt hen zo gevaarlijk. 

Match fixing: een groot probleem

Het sportieve ideaal, al uitgehold door doping, moet nog een slag incasseren: match fixing. Het lijkt erop dat veel sporten en verschillende landen hiermee te maken krijgen. Een stand van zaken.

Afvalcriminaliteit

Een prangend en groeiend milieuprobleem doet tal van initiatieven tegen sluikstorten ontstaan. Het gaat niet enkel om overlast, maar ook om criminaliteit.

Wie zijn de Yakuza?

De Yakuza maken deel uit van de georganiseerde misdaad in Japan. Deze algemene benaming dekt in feite verschillende clans. Hoe zijn ze ontstaan? Hoe worden zij bestuurd en wat doen zij?

Ransomware: vermijd risico's

Ransomware wordt steeds effectiever. Deze cybercriminaliteit is een van de meest lucratieve geworden en vormt een groot risico voor zowel particulieren als bedrijven. Hoe kun je jezelf beschermen?