Deze site maakt gebruik van cookies om de inhoud van Secunews vzw te optimaliseren op basis van statistieken over het surfgedrag van onze lezers. Door verder te surfen, aanvaardt u het gebruik van cookies voor deze doeleinden. Zie ons privacybeleid voor meer informatie. Privacyverklaring

A A A

Verkeersveiligheid

Als je een lange rit plant moet je je voertuig, de bagage, de nodige documenten en de routeplanning op voorhand nakijken. Bovendien moet je zelf in vorm zijn om die vaak lange afstand zonder ongelukken te kunnen afleggen. Maar wat is belangrijk als je onderweg bent?

Het is als automobilist niet zo evident om te onthouden hoe ver je je voertuig mag laten stilstaan of parkeren van een oversteekplaats voor voetgangers of fietsers, een kruispunt, een verkeersbord of een verkeerslicht.

De grootlichten van je auto verlichten de rijbaan voor je voertuig over een grote afstand (minstens 100 meter) en kunnen dus de andere weggebruikers verblinden. Je mag ze daarom slechts in bepaalde situaties gebruiken.

Je voertuig moet ingeschreven zijn vooraleer je er de openbare weg mee opgaat. Hoe moet je de nummerplaat van de DIV bevestigen en aan welke voorwaarden moet de tweede nummerplaat voldoen? Een nummerplaat moet zichtbaar en leesbaar zijn, maar wat houdt dat concreet in? 

De veiligheidsgordel is een van de eenvoudigste en goedkoopste middelen om de gevolgen van een verkeersongeval te beperken, tenminste als je hem correct vastmaakt. Maar hoe doe je dat nu precies en wie is er vrijgesteld van de gordeldracht?